Auvergneský salát se zelenou čočkou a Novodvorskou hořčicí
Pro 4 osoby:
- Bílý kudrnatý salát, připravený, omytý a osušený
- 200 g zelené čočky
- 1 svazeček petržele, tymiánu a bobkového listu
- 1 střední cibule, 1 mrkev, 1 stroužek česneku, 1 menší stonek řapíkatého celeru
- 3 dostatečně silné plátky horské šunky
- 2 polévkové lžíce nasekané petrželky
- 1 sáček vylouskaných lískových oříšků
Zálivka:
- 3 polévkové lžíce červeného vinného octa
- 9 polévkových lžic oleje z lískových ořechů (nebo jiného)
- 2 polévkové lžíce novodvorské hořčice
- sůl - pepř
Uvaříme zelenou čočku:
- Čočku namočíme na hodinu do studené vody. Necháme okapat.
- Znovu zalijeme vodou.
- Vaříme se svazečkem petržele, tymiánu a bobkového listu, cibulí, mrkví, stroužkem česneku a stonkem řapíkatého celeru, tak aby zůstala křupavá.
- Necháme okapat. Zeleninu vyjmeme. Uchováme teplé..
Připravíme zálivku.
Na 4 velké talíře rozdělíme salát, vařenou vlažnou čočku smíchanou se zálivkou a šunku nakrájenou předem na nudličky.
Povrch posypeme mírně opraženými oříšky a petrželkou.
Dobrou chuť.